BİZE ULAŞIN : 0 232 245 57 75 / 0553 949 57 75
Çalışma Saatleri :
Hafta İçi
08:30 - 17:30
Hafta Sonu
08:30 - 13:30

Yüz Felci

Travmatik, tümoral, enflamatuvar nedenlerle ilişkili olabildiği gibi çoğu zaman sebebi ortaya konamayan yüzün sağ veya sol yarısında ortaya çıkan, mimik kaslarındaki istemli hareket kaybıdır. Yüzde asimetri gelişimine neden olur. 

Kadın ve erkeklerde eşit derecede görülmektedir, bunun yanı sıra kış aylarında daha fazla ortaya çıktığı söylenir, ancak her mevsimde yüz felci ile karşılaşmanız mümkündür. Enfeksiyona bağlı meydana gelen yüz felcinde tedavi başarı oranları %85’lerdedir.

Yüz felci rehabilitasyonubaşlığı altında uygulanan fizik tedavi ve egzersiz uygulamaları, genel hatları ile şöyle sıralanabilir.


Masaj: Diğer tedaviler ile kombine olarak uygulanır; mimik kaslarda kan akımını artırmanın yanı sıra kas tonusunun korunması açısından da yararlıdır.

Fasial egzersiz: Fizyoterapist yardımı ile yapılacak egzersizlerin yanısıra  hasta tarafından aktif olarak egzersiz yapılması da tonusun korunması açısından fayda sağlar. Ayna karşısında günde iki kez 3-5 tekrar ile yukarıdan aşağıya doğru kaşları kaldırma, gözleri yumma, burnu kırıştırma, ıslık çalma, yanakları şişirme ve sırıtma tarzında kas egzersizleri yapmalıdır. Egzersizler ile egzersizleri ile kas atrofisi engellenir ve kas kitlesinin korunması sağlanır.

Termal tedavi (yüzeyel sıcak uygulaması: sıcak su torbası,enfraruj): Vazodilatasyon sağlayarak sinirdeki iskemiyi düzeltmek amaçlanır. Hastaların çoğunda paralitik yüz üzerine lokal ısı uygulanması rahatlatıcıdır.

Elektroterapi: Komplet paralizide aktif egzersiz yapılamamaktadır. Elektrik stimülasyonu ile kas kitlesinin korunması amaçlanır.

Yüzeyel ısıtıcıların elektrik stimülasyonu, masaj ve egzersiz uygulamasından önce 15’er dakikalık seanslar halinde uygulanması önerilmektedir.