SerebralPalsi ( CP), çoğunlukla doğum sırasında olmak üzere, anne karnında veya doğumdan sonra, çocuğun beyninin bir süre oksijensiz kalmasına bağlı olarak meydana gelen beyin hasarı sonucunda ortaya çıkan bir rahatsızlıktır.Beyindeki etkilenen merkezlerin büyüklüğüne ve yerine göre çocukta değişik belirtiler ortaya çıkabilir.
SerebralPalsi ( CP ) nin en sık görülen şekli, kollarda, bacaklarda aşırı kasılmalarla birlikte olan “spastik” tipidir.Bundan başka istemsiz hareketlerle birlikte olan atetoid veya ataksik tipler, kas tonusunun normalden daha az olduğu hipotonik tip olabilir.%30 kadarında zeka geriliği olabilir.CP görülme sıklığı yaklaşık binde 2-3 kadardır.İkiz veya üçüz doğumlarda, erken doğanlarda bu sıklık artmaktadır.
CP’li çocuğun tedavisi bir ekip işidir. Bu ekipte Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uzman hekimin yanı sıra fizyoterapist, ergoterapist, anne- baba, özel eğitimci, ortopedist, ortez uzmanı ve psikolog ayrı ayrı görev üstlenmelidir.
Rehabilitasyon programı, hastanın yaşı ve fonksiyonel durumuna göre belirlenmelidir. Fizyoterapi programının başarılı olması için tedavinin mümkün olduğunca erken başlatılması çok önemlidir. CP rehabilitasyonu zaman ve emek isteyen bir süreçtir. Bu süreç içinde aileler yılmadan çocuğun eğitimiyle ilgilenmek durumundadır. Diğer taraftan pek çok aile, bu süreci kısaltmak için mucize tedaviler aramaya başlarlar. Ancak CP’de tedavilerden mucize beklememek gerekir. Bunun yerine çok çalışma, sabır ve azim isteyen, mutlaka uzman hekim ve fizyoterapist gözetiminde yürütülen bilimsel ve çağdaş teknolojiye uygun bir tedavi programına uymak gerekir.
CP’li çocuğun rehabilitasyonu son derece karmaşık bir süreçtir. Fizik tedavi ve uğraşı tedavi yöntemleri, nörogelişimsel tedavi, fonksiyonel becerilerin kazandırılması, ortez adı verilen yardımcı yürüme cihazları ve uyarlanmış araçlar genel rehabilitasyon yöntemlerini oluştururlar.
CP rehabilitasyonunda amaç: Anormal postür ve yürüyüş ve hareket paternlerinin düzeltilmesi, oluşabilecek deformitelerin önlenmesi, mobilizasyon, mevcut becerilerin geliştirilmesi, yeni becerilerin öğretilmesi, üst ekstremitelerin fonksiyonel kullanımını sağlamak, yürüme eğitimi vermek, anlaşılabilir konuşmayı öğretebilmektir.