BİZE ULAŞIN : 0 232 245 57 75 / 0553 949 57 75
Çalışma Saatleri :
Hafta İçi
08:30 - 17:30
Hafta Sonu
08:30 - 13:30

Fibromiyaliji Tedavisi

Yaşam kalitesini ciddi derecede bozan bir hastalık olan fibromiyalji; tükenmişlik sendromu, kronik ağrı sendromu veya kronik yorgunluk sendromu olarak da tanımlanabilir.
Yaygın kas ağrıları, baş ağrısı, yorgunluk, bitkinlik, halsizlik, uyku düzensizlikleri ve bazen de spastik kolit dediğimiz tuvalete çıkma problemlerinin eşlik ettiği kronik bir hastalıktır.

Kadınlarda ve genç erişkin grupta daha sık görülür. Özellikle menopoz döneminde artış gösterdiği bilinmektedir.

Fibromiyalji tedavisi
Fibromiyalji hastaları, teşhis için romatolojiveya fizik tedavi uzmanına, tedavi içinse fizik tedavi ünitelerine başvurmalıdır. Fibromiyaljide sıklıkla görülen omurga ve kas ağrılarında,  uygulanacak olan fizik tedavi ajanlarının ve etkili bir egzersiz programının , fibromiyalji ağrılarını önemli ölçüde azalttığı hatta ortadan kaldırdığı  gösterilmiştir.  Ancak birden çok semptomlu bir hastalık olduğu için tedavisinde birçok branştan destek alınabilir. Fizik tedavi ve rehabilitasyon uzman hekiminin başkanlığında; psikolog, iş-uğraşı terapisti ve fizyoterapistten yardım alınır. Gerekli olduğunda diğer branş hekimlerinden konsültasyon desteği alınır ve tedavi diğer branşların da katkısı alınacak şekilde yönlendirilir.
Fibromiyaljik olmamak için ne gibi önlemler alabiliriz?
Hava koşullarına uygun giyinme
Havasız ortamlardan kaçınma
Hava akımları arasında kalmama
Sigaralı ortamlarda bulunmama
Stresten kaçınma, stresle mücadele yollarını öğrenme
Kendisiyle barışık yaşayabilmesi için gerekirse psikolog desteği almak
Sağlıklı beslenme
İş-dinlenme saatlerini uygun ayarlama
Çalışma ortamını düzenlemek: Ergonomik koltuk, uygun yükseklikte masa, göz hizasında bilgisayar monitörü, dirseğin-kolun düşmesini engelleyen klavye gibi.
Kendine uygun, gerçekten severek yapacakları ve relaks olabilecekleri hobiler edinmek
Kendine uygun sporu yapma ( açık havada yürüyüş, yüzme, yoga ..vb.)