Enjeksiyonlar, belirli ilaçları ağız yoluyla kullanmak yerine doğrudan sorunlu bölgeye uygulamak amacıyla yapılan bir tedavi yöntemidir. Başta hareket sistemi hastalıkları ve romatizmal hastalıklar olmak üzere pek çok ağrılı sendromun tedavisinde kullanılmaktadır.
Günümüzde bölgesel olarak enjeksiyon yoluyla kullanılan ilaçların en önemlileri şunlardır:
a ) Lokal Anestezikler ve Kortikosteroidler
b ) Hyalüronik Asit
Son yıllarda artrozlu( kireçlenmiş) eklemlere yapılan bir başka enjeksiyon yöntemi daha geliştirilmiştir. Bilindiği gibi artroz yani eklem kireçlenmesi, kemiklerin arasındaki kıkırdağın aşınması sonucunda ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Aşınma sonucu kıkırdak yüzeyi bozulmakta ve kıkırdağı besleyen eklem sıvısının miktarı azalmaktadır. Bu kayıpları telafi etmek amacıyla etken maddesi Hiyalüronik asit olan ilaçları,enjeksiyon yoluyla eklem içine vermek ve kıkırdaktaki hasarı kısmen onarmak mümkündür. Genellikle horoz ibiğinden yapılan veya sentetik yoldan elde edilen bu ilaçlar, birer haftalık aralıklarla üç kez art arda yapılır ve 6 ayda bir tekrar edilebilir. Bu ilaçlar yılda bir uygulama şeklinde olanları da mevuttur. Eklem içi hyalüronikasit enjeksiyonları, diğer tedavi yöntemleriyle birlikte uygulanabildiğinden hastalar tarafından tercih edilen bir tedavi şeklidir.
Unutulmamalıdır ki, tüm bu enjeksiyonlar mutlaka bu konuda deneyimli bir uzman hekim tarafından yapılmalı, enjeksiyon yapılacak bölgede veya eklemde iltihap bulunmadığından emin olunmalıdır.
Bazen herhangi bir ilaç vermeden, sadece aşırı artmış eklem sıvısını almak amacıyla da enjeksiyon yapılabilir. Eklem ponksiyonu adı verilen bu tedavi yönteminin amacı, travma veya romatizmal hastalıklar sonucunda artan eklem sıvısını boşaltıp eklemi rahatlatmak ve bu sıvı içinde biriken zararlı maddeleri ortamdan uzaklaştırmaktır.